Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2008

-Ο επίτροπος Φρατίνι και οι υποτελείς της υπερδύναμης

.
Μετά την Τσεχία, δύο ακόμη Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λετονία και η Εσθονία, υπέγραψαν με τις ΗΠΑ ειδικές μονομερείς συμφωνίες για την είσοδό τους στο πρόγραμμα visa waiver. Με την έναρξη ισχύος των συμφωνιών αυτών οι ευτυχείς Τσέχοι και οι ακόμη ευτυχέστεροι Λετονοί και Εσθονοί θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται την γη της επαγγελίας τους χωρίς να υφίστανται την εμφανή εξευτελιστική διαδικασία που απαιτεί η έγκριση τους από τα κατά τόπους προξενεία που διατηρεί στις απομακρυσμένες επαρχίες της η υπερδύναμη. Θα υφίστανται βέβαια τον κρυφό εξευτελισμό, με την παραχώρηση στις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας και των πιο ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να τους ενοχλεί. Όπως δεν τους ενοχλεί καθόλου και το γεγονός ότι με την δουλόφρονα στάση τους υπονομεύουν ανοικτά και απροκάλυπτα την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα όργανα της οποίας είχαν αυτοβούλως εκχωρήσει την αρμοδιότητα χειρισμού αυτής της υπόθεσης.

Μετά τις τρεις αυτές επαρχίες είναι βέβαιο ότι η υπερήφανη χώρα μας θα είναι η επόμενη μικροευρωπαία που θα ακολουθήσει ασμένως, υπογράφοντας το δικό της σύμφωνο υποτέλειας με τις ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι η περιφρόνηση προς τα όργανα της Ε.Ε., -που υποτίθεται πως εμείς οι ίδιοι έχουμε ιδρύσει και εξουσιοδοτήσει για τον χειρισμό των υποθέσεων μας-, και η de facto κατάργηση τους δεν συντελείται με την υπογραφή των όποιων συμφωνιών. Αντίθετα έχει ήδη συντελεσθεί από την πρώτη στιγμή της έναρξης των επίσημων συνομιλιών, δεδομένου ότι, όπως τονίσαμε παραπάνω, ο μόνος φορέας που διαθέτει την δυνατότητα να εκπροσωπεί τους 27 για το ζήτημα αυτό είναι η Commission.

Και η Commission; Αλήθεια, τι κάνει η Commission;

Όπως διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο ο επίτροπος Φρατίνι αναλίσκεται ανοήτως σε συστάσεις και εκκλήσεις προς τα Κράτη Μέλη για τήρηση κοινής στάσης. Και όταν εκνευρίζεται λιγάκι παραπάνω απειλεί τις χώρες αποστάτες με παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πολύ φασαρία δηλαδή για το τίποτε.

Ο επίτροπος Φρατίνι όμως, όπως και τα περισσότερα καλοπληρωμένα μέλη της Επιτροπής, ξεχνά κάτι πολύ βασικό. Κάτι που δεν θα έπρεπε να αγνοεί κάθε ένας που αναλαμβάνει την ευθύνη να στέκεται ψηλά, να επιβλέπει την εφαρμογή των νόμων και να κυβερνά. Ξεχνά λοιπόν ότι η αίσθηση της καθολικής και ισότιμης επιβολής είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την συναίνεση του διοικουμένου στην εφαρμογή ενός κανόνα δικαίου.

Ο κ. Φρατίνι φαίνεται να αγνοεί ότι πριν από αρκετά χρόνια μια ομάδα χωρών της Ε.Ε. που σύντομα ακολουθήθηκε από μια δεύτερη, απέσπασε από τις ΗΠΑ το προνόμιο της ένταξης σε καθεστώς απαλλαγής από την χορήγηση βίζας. Οι προνομιούχοι εταίροι είχαν τότε αδιαφορήσει παντελώς για το γεγονός ότι κάποιες λιγότερο σημαντικές επαρχίες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, δεν είχαν συμμετάσχει στο κλαμπ των εκλεκτών. Σήμερα, ενώ οι χώρες αυτές διατηρούν το προνόμιο τους στις σχέσεις τους με την υπερδύναμη νουθετούν και απειλούν τις υπόλοιπες και ζητούν τήρηση κοινής στάσης. Ξεχνούν προφανώς ότι η κοινή στάση προϋποθέτει και κοινή πραγματική κατάσταση.

Ασφαλώς η πολιτική της Τσεχίας, των Βαλτικών χωρών και της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η αντίδραση όμως των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. είναι ακόμη χειρότερη.

Εάν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία ήθελαν να προστατέψουν την ισχύ των κοινοτικών θεσμών και κατ΄ επέκταση την παραγωγική συνοχή της Ένωσης θα μπορούσαν να το κάνουν. Πως; Καταγγέλλοντας τις δικές τους συμφωνίες με την Αμερική και ζητώντας από την Commission να εκκινήσει σε κεντρικό επίπεδο συνομιλίες για την ενιαία βίζα όλων των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Που θα βρίσκονται ΟΛΟΙ στην ίδια πραγματική κατάσταση και θα διεκδικούν, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, την ίδια ισότιμη μεταχείριση. Μετά από αυτό ο κ. Φρατίνι θα εδικαιούτο όχι μόνον να νουθετεί και να απειλεί τους Τσέχους, τους Λετονούς ή τους Έλληνες αλλά ακόμη και να τους κηρύσσει τον πόλεμο.

Ποιος λοιπόν είναι αυτός που υπονομεύει περισσότερο το ετοιμόρροπο οικοδόμημα των ονείρων μας;

buzz it!

1 σχόλιο:

Lion είπε...

Πολυ σωστα!
Η ΕΕ φιλοδοξει να γινει κατι σαν τις "Ηνωμενες Πολιτειες Ευρωπης". Επιθυμητο κατα την γνωμη μου, αλλα πρεπει καποτε να το παρουν αποφαση - ιδιως τα ισχυροτερα μελη - οτι δεν γινεται να προωθουν τοπικιστικα, μικρο-εθνικα συμφεροντα εις βαρος της "μεγαλης πατριδας" ΕΕ.

Οι ισχυροι της Ευρωπης χρειαζονται ολους τους μικρους προκειμενου να αποκτησουν την κρισιμη μαζα μεγεθους που θα τους κανει ανταγωνιστικους στο παιχνιδι της παγκοσμιοποιησης. Απο την αλλη μερια, ποιος γερμανος θελει να εξισωσει το επιπεδο ζωης του με τους βουλγαρους και τους ρουμανους;

Δεν ξερω κατα ποσο ο συγκεκριμενος Φρατινι εχει προσωπικη ευθυνη. Γεγονος ειναι, οτι προσπαθει να συμβιβασει τα ασυμβιβαστα.