Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

-Glaubwürdigkeit. Και θλιβερές συγκρίσεις.


Ο πολλά υποσχόμενος πολιτικός, ο αστέρας της δημόσιας σκηνής, ο αυριανός καγκελάριος της χώρας, ο αριστοκράτης με τα 14 μικρά ονόματα και εκείνο το ελάχιστο αλλά τόσο σημαντικό και εύγλωττο "zu" μπροστά από το ένδοξο επίθετο του, ο μέχρι πριν λίγα λεπτά υπουργός άμυνας της κραταιάς Γερμανίας, αποτελεί πλέον θλιβερό παρελθόν και παράδειγμα προς αποφυγήν για τους συμπατριώτες του.

Ο Τσου Γκούτενμπεργκ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αξιοπιστίας (Glaubwürdigkeit) που απαιτεί ο υψηλός του ρόλος και έπρεπε να φύγει, λένε οι ανακοινώσεις. Η πολιτική ασκείται δια του παραδείγματος και ο επιφανής αυτός παράγων δεν έδινε το καλύτερο από αυτά στην νέα γενιά της πατρίδας. Ο διδακτορικός του τίτλος ήταν, εν μέρει, προϊόν λογοκλοπής.

Μια κοινωνία, πρέπει να επιδιώκει την αριστεία. Στην Γερμανία, όταν κάποιος αποκτά διδακτορικό τίτλο αλλάζει την ίδια στιγμή και αστυνομική ταυτότητα. Τοποθετείται ένα σκαλί ψηλότερα από τους άλλους. Τα προνόμια του πολλαπλασιάζονται. Απολαμβάνει πλήθος υλικών αλλά κυρίως ηθικών ανταμοιβών.

Προϋπόθεση της επιδίωξης της αριστείας είναι η άμιλλα. Η άμιλλα παράγει νέες ιδέες, νέα προϊόντα, περισσότερο πλούτο. Εμπνέει την σκληρή εργασία. Οι πολίτες συντάσσονται σε έναν ενιαίο στίβο και η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργαστήρι δημιουργικότητας.

Η κοινωνία περιφρουρεί το μεγαλύτερο αγαθό που συγκολλά όλα τα παραπάνω. Την εμπιστοσύνη. Αυτός που θα παραβεί τους κοινά συμφωνημένους κανόνες θα τιμωρηθεί. Θα εκτεθεί στην κοινή χλεύη και θα περιφρονηθεί. Θα αποχωρήσει. Ο κ. Τσου Γκούτενμπεργκ, ο μέχρι χθες αστέρας της γερμανικής πολιτικής σκηνής αποτελεί πλέον οριστικό παρελθόν. Πρόδωσε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του.

Ας κάνουμε μια μικρή σύγκριση με τα δικά μας και ας σταματήσουμε να αναζητούμε σε λάθος μέρος τις αιτίες των προβλημάτων μας. Στην δική μας φτωχική σκηνή μια αποκάλυψη του είδους θα δημιουργούσε στα δελτία των οκτώ, στα πρωϊνάδικα και τα talk show των ομιλουσών κεφαλών ένα τεράστιο ερωτηματικό. Ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά του τάδε ή του δείνα και τι πραγματικά επιδιώκει; Ποια συνωμοσία εξυφαίνεται και από ποια σκοτεινά κέντρα; Το πρόβλημα αυτό θα απασχολούσε την σκέψη μας μέχρι να σκάσει το επόμενο σκάνδαλο και να αλλάξουμε κατεύθυνση στο κυνήγι των ανεμόμυλων.

Γιατί σε αυτήν την φουκαριάρα χώρα να μπεις στο πεδίο της παραγωγικής άμιλλας, αφού το διδακτορικό σου μπορεί να το γράψουν, κατόπιν εντολής, οι ταπεινοί υποτελείς υπηρέτες του καθηγητή μπαμπά σου; Γιατί να δουλέψεις παραγωγικά και να δημιουργήσεις αφού μπορεί να γίνεις πλούσιος πουλώντας υπερτιμολογημένα stents λαδώνοντας διεφθαρμένους γιατρούς, υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, αφού προηγουμένως έχεις αγοράσει νόμους και ΦΕΚ από ακόμη πιο διεφθαρμένους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού; Και γιατί να μην τα κάνεις όλα αυτά όταν γνωρίζεις ότι αν κάτι αποκαλυφθεί το μόνο για το οποίο θα συζητάει για σένα η κοινωνία θα είναι η μαγκιά και η καπατσοσύνη σου;

Μην πάμε λοιπόν πολύ μακρυά και ας αφήσουμε κατά μέρος τις λεπτομέρειες και τις περισπούδαστες οικονομικές αναλύσεις.

Ο τσου Γκούτενμπεργκ απεχώρησε ντροπιασμένος επειδή καταχράστηκε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του. Αυτό δηλαδή που τους κάνει να πηγαίνουν το πρωί στην δουλειά τους ήσυχοι και ξέγνοιαστοι, ξέροντας ότι έχουν αφήσει τις υποθέσεις τους σε καλά χέρια. Αυτό που τους κάνει να ματώνουν παραγωγικά μέσα στα εργαστήρια και τις αίθουσες των σχολείων και των πανεπιστημίων για να έρθει κάποτε η στιγμή να πάρουν στα χέρια τους την ταυτότητα του δόκτορα, τον έπαινο του δήμου και της αγοράς. Έχοντας αποδώσει στην κοινωνία, που τους απονέμει αυτόν τον έπαινο, τον πλούτο της δικής τους προσπάθειας. Έχοντας επιστρέψει το ίσο, το αντάλλαγμα της απολαβής τους.

Ξέρω. Το βράδυ στις ειδήσεις των οκτώ θα ακούσουμε για μια ακόμη φορά περισπούδαστες αναλύσεις για αυτούς που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της ταπεινωτικής αποπομπής. Για τα σκοτεινά συμφέροντα που διαγκωνίσθηκαν για να πετύχουν την πολιτική εξόντωση. Θα μάθουμε για την απέραντη συνωμοσία, της οποίας άλλωστε είμαστε και μεις μέρος.

Θα έχουμε χάσει για μια ακόμη φορά τον στόχο. Και θα έχουμε απομακρυνθεί λιγάκι ακόμη από την επίλυση των δικών μας προβλημάτων.


buzz it!

2 σχόλια:

BeeHappy είπε...

Uber Alles!!!

σσ. Η λεκτική επαλήθευση είναι εκνευριστική και προσφέρει λίγα.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών μου. Μου ανεβάζει το ηθικό.