Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2012

-Θα μπορούμε μόνον όσα μπορούν αυτοί που βάζουμε μπροστά

Δημοσιογράφος μεγάλου γερμανικού μέσου μου μετέφερε τις εντυπώσεις που απεκόμισε από την προ ημερών συνέντευξη του κάπταιν Φου, της Cosco. Το λιμάνι του Πειραιά μεταμορφώθηκε πλήρως, λέει. Οι υποδομές πολλαπλασιάστηκαν, το κόστος κατρακύλησε, οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν, η άρτια οργάνωση είναι εμφανής παντού. Ένας οργασμός δημιουργίας.

Αναρωτιέμαι, με θλίψη πραγματική. Δεν υπήρχε μια ομάδα Ελλήνων, 30, 40, 50 ανθρώπων, που θα μπορούσαν να οργανώσουν, να μανατζάρουν και να τρέξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα; Από τον ιδιωτικό τομέα ή στελέχη ενός κράτους που λειτουργεί, δεν έχει σημασία. Να σχεδιάσουν, να φτιάξουν το λιμάνι, να το διοικήσουν και να πουλήσουν ακριβά το προνομιούχο οικόπεδο και τις άρτιες υπηρεσίες σε όποιον τα χρειάζεται; Ακόμη και αν αυτός είναι ο διάολος ο ίδιος.

Σίγουρα, αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και είναι πολλοί, ικανοί να συμπτύξουν όχι μια αλλά πολλές ομάδες, που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Δεν τους ξέρει, όμως, κανείς, δεν τους χρειάζεται κανείς, δεν τους καλεί κανείς. Κάποιοι ήδη έφυγαν και άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν. Κάποιοι θα μείνουν και θα υποφέρουν. Και σιγά σιγά θα συνηθίσουν.
 Επειδή οι θέσεις για τις οποίες θα ήταν κατάλληλοι είναι πάντα πιασμένες και ανήκουν στους κουμπάρους, τους γιούς, τις κόρες και τους πελάτες των αγάδων. Και στην χώρα θα γίνονται μόνον εκείνα τα λίγα, που μπορούν αυτοί, με τις περιορισμένες δυνατότητες. Τα παραπάνω ας λείπουν.

Πρέπει ίσως να το πάρουμε απόφαση. Διαλέξαμε αυτούς για να μας κυβερνήσουν και τώρα, στις πιο δύσκολες ώρες μας, συνεχίζουμε να τους διαλέγουμε για να μας σώσουν. Από δω και πέρα η ζωή μας, η θέση μας στον κόσμο, το μέλλον μας, θα είναι τόσο λίγα όσο λίγοι είναι και αυτοί, τα παιδιά τους και οι κουμπάροι τους. Η πραγματικότητα μας θα πρέπει να συρρικνωθεί, ίσα με το δικό τους, σπιθαμιαίο ανάστημα.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: